Welk huisdier kies je voor je kind?

01 november 2023 · door Tara

Bijna alle kinderen zijn van nature gek op dieren. Alles wat beweegt en geluid maakt, spreekt tot de verbeelding. Huisdieren dragen ook bij aan de ontwikkeling van je kind: het houden van huisdieren versterkt het verantwoordelijkheidsgevoel en zelfvertrouwen, versterkt het empathisch vermogen en de emotionele intelligentie. Wil je ook graag een dier aan je gezin toevoegen en weten welk huisdier geschikt is voor jouw kind? Je leest er alles over in dit artikel.

Voordelen huisdieren en kinderen

De wetenschap is het er al lang over eens; een huisdier, als onderdeel van het gezin, brengt veel voordelen met zich mee. Naast mentale voordelen, zijn er ook opvallende fysieke pluspunten. Kinderen die opgroeien in een gezin met een hond bijvoorbeeld, zijn actiever en brengen minder tijd achter een beeldscherm door. Bovendien is er een 15% kleinere kans op het ontwikkelen van eczeem, huid- en voedselallergieën. Overweeg je al een tijdje een dier onderdeel uit te laten maken van je gezinsleven? Lees je dan goed in, over de behoeften van het dier en kijk of dit past bij jouw gezinssituatie en woonomgeving.

Welk huisdier is geschikt voor je kind?

Knuffelbare huisdieren zoals aandoenlijke puppy’s en kittens staan met stip op nummer één als het om de keuze van een huisdier gaat. Maar niet iedereen heeft ruimte om een kat of hond in huis te halen. Gelukkig zijn er nog veel meer geschikte huisdieren voor kinderen:

  • Tamme rat: Ratten zijn vrolijke diertjes die de hele dag door druk zijn met klauteren, verstoppen en rennen. Omdat ratten heel slim zijn, kun je ze ook allerlei trucjes leren en zindelijk maken. Ze lopen graag over je arm of zitten in je nek. Ratten zijn sociale dieren en hou je minstens met zijn tweetjes.
  • Cavia, konijn & hamster: Knaagdieren uit deze groep zijn geen knuffeldieren. Konijnen en cavia’s zijn van nature bijvoorbeeld prooidieren en vinden het absoluut niet prettig om opgetild te worden of op schoot te zitten. Hamsters zijn juist ‘s nachts actief en slapen overdag. Niet handig dus om een hamster in een kooi op de kinderkamer te zetten.
  • Katten: Kittens haal je het liefst in huis met z’n tweetjes zodat ze van elkaar kunnen leren. Wanneer je jouw kind leert om voorzichtig te aaien wanneer de kat zelf naar je kind komt, niet aan de staart te trekken en de kat niet te storen tijdens het slapen of steeds op te tillen, kan een kat een makkelijk huisdier zijn voor je kind. Zorg er wel voor dat je kat altijd de drukte van de kinderen kan ontwijken en plekjes heeft waar de kinderen niet bij kunnen.
  • Honden: Kies je voor een hond, of puppy? Zoek dan een ras wat van nature goed gaat met kinderen zoals een labrador, golden retriever of beagle bijvoorbeeld. Ook bij honden geldt, leer je kind de hond niet te storen tijdens het eten, niet aan de staart te trekken of steeds op te tillen wanneer ze klein zijn. Vraag de fokker of de hond goed gesocialiseerd is met kinderen. Overigens worden labradors en golden retrievers ook ingezet als huisdier voor een kind met ADHD of als huisdier voor een kind met autisme.

Welk huisdier je ook kiest, besef goed dat de eindverantwoordelijkheid voor de verzorging bij jou als ouder ligt. Een huisdier neem je niet voor een jaar, maar voor zijn hele leven. Verdiep je van tevoren goed in de verzorging en kijk of je daar wel aan kunt voldoen. Wil je eens in overleg met een professional over het beste huisdier voor je kind? Ga dan eens in gesprek bij de dichtstbijzijnde huisdier specialist  in je buurt, die je kunt vinden via de listings op deze website.

Hond Kat Konijn Knaagdier Dierenrassen