Welke hond past bij mij?

16 maart 2022 · door Tara

Je hebt eindelijk de knoop doorgehakt en besloten een hond in huis te halen. Maar nu vraag je jezelf wel af “Welke hond past bij mij”? Er zijn zoveel verschillende rassen, wat is dan voor jouw thuissituatie de beste optie? Heb je kinderen, last van allergieën, andere huisdieren, ben je veel thuis of juist vaak van huis? Allemaal zaken die meespelen in het maken van je keuze. In dit artikel geven we tips over hondenrassen en hun karakter.

Hondenrassen en hun karakter

Al 12000 jaar geleden ontdekten we dat we wolven met een vriendelijk karakter konden temmen. Door te selecteren op karakter en uiterlijke kenmerken, konden we zelf andere rassen creëren. Over welk ras de eerste hond was, wordt gedacht dat het een soort windhond betrof. Handig om te helpen bij de jacht. Tegenwoordig zijn er 345 hondenrassen erkend door de Fédération Cynologique Internationale. Best veel om een keuze uit te maken! We zetten een aantal populaire hondenrassen op een rij:

  • Australische herder: In tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden, is de Australische herder gefokt in Amerika. Hier wordt de hond vooral ingezet op grote boerderijen om kuddes schapen bijeen te drijven en als waakhond. Je kunt je voorstellen dat je met dit type hond veel moet bewegen en rennen. Actie zit in zijn bloed. Deze hond is zeer geschikt voor een gezin dat er graag op uit gaat, lange wandelingen maakt en tijd heeft om de hond echt veel te leren en te trainen.
  • Rottweiler: Rottweilers staan, onterecht, bekend om hun agressiviteit. Het zijn absoluut goede waakhonden en beschermen het gezin waar ze in wonen, maar goed getrainde rottweilers vallen niet zomaar aan. De rottweiler heeft ook een behoefte om veel te bewegen, dus goed geschikt voor energieke mensen die graag buiten in de natuur zijn.
  • Golden retriever: Dit type hond is een absolute gezinshond. Omdat golden retrievers erg vriendelijk van karakter zijn en zeer speels, gaan ze goed samen in een gezin met kinderen en katten. Veel spelen en apporteren, zorgt er voor dat jouw hond het reuze naar zijn zin heeft. De golden retriever kan goed alleen zijn en is hierdoor ook een geschikte hond voor werkende mensen.
  • Poedel: Poedels zijn zeer geschikt voor mensen met een allergische reactie op hondenhaar, omdat ze bijna niet verharen. Dit betekent overigens niet dat poedels volledig hypoallergeen zijn. Hypoallergene honden bestaan namelijk niet. Dit type hond heeft een hoog energieniveau, is slim en speels. Hij leert graag trucjes en speelt het liefst dagelijks buiten. Alleen thuis zijn moeten ze echt leren.
  • Beagle: Beagles zijn ooit gefokt voor de jacht, ze kunnen dan ook ontzettend goed speuren. Het zijn nieuwsgierige, speelse honden die goed samengaan met andere honden en met kinderen. Omdat beagles echte groepshonden zijn, kunnen  ze niet goed alleen zijn. Veel spelen, wandelen en trainen vinden ze fantastisch.

Je vraagt je misschien ook af, welke hond niet bij katten past. In principe kun je elke, goed getrainde, hond leren omgaan met katten in huis. Het liefst als puppy. Honden met een, van nature, vriendelijk karakter, kunnen makkelijker bij katten dan honden met een jachtinstinct. Twijfel je over jouw keuze? Overleg met je dierenarts of het ras dat jij uitkiest goed past bij jouw situatie. Je vindt een dierenarts uit je buurt, via de listings op deze website.

Hond Dierenrassen