Bijna iedereen is bang voor spinnen, slangen en haaien. Veel van die angst wordt gecreëerd door enge films zoals Jaws en Arachnophobia. Maar is dit wel terecht en kan een spin bijvoorbeeld echt een gevaarlijk dier zijn? Voor deze blog zoeken we dit voor je uit en geven we antwoord op de vraag: “Wat is nu echt het gevaarlijkste dier ter wereld?”.
Het gevaarlijkste dier ter wereld voor de mens
Je zou het waarschijnlijk niet verwachten, maar het gevaarlijkste dier ter wereld voor mensen is de mug! Dat is niet omdat de mug zelf dodelijk is, maar dodelijke ziektes verspreidt zoals malaria, dengue, zika en gele koorts. Jaarlijks overlijden er wereldwijd tussen de 725.000 en 1 miljoen mensen aan malaria. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de anophelesmug die de plasmodium parasiet bij zich draagt. Ook in België komen gemiddeld 449 malariagevallen per jaar voor.
Wat is het gevaarlijkste dier ter wereld?
De gevaarlijkste dieren zijn dieren die zowel voor mensen als voor dieren gevaar opleveren. We geven je daarom een “gevaarlijkste dier ter wereld top 10”, met een overzicht van beesten waar je beter bij uit de buurt blijft:
- De mug: Met stip op nummer 1 zien we opnieuw de mug. De mug is namelijk niet alleen gevaarlijk voor mensen, maar ook het gevaarlijkste dier ter wereld voor dieren. Zo brengt de mug bijvoorbeeld het dodelijke westnijlvirus over op dieren. Hiermee blijft de mug het gevaarlijkste dier ter wereld voor mens en dier, met bijna een miljoen doden per jaar. Vooralsnog heeft België gelukkig niet het juiste klimaat voor de tropische malariamug om te overleven.
- Slangen: De anaconda wurgt zijn prooi en kan wel 7 meter lang worden. Pythons wurgen ook en worden zelfs tot wel 9 meter lang. Zwarte mamba’s doden hun prooi met gif en zelfs de Belgische adder is giftig. Jaarlijks sterven er wereldwijd tussen de 80.000 en 138.000 mensen aan de beet van een slang. In België komt dit overigens nooit voor.
- Spoelworm: Deze parasiet krijg je in je dunne darm wanneer je groenten en fruit eet waar eitjes van de spoelworm op zitten. De spoelworm zorgt in ontwikkelingslanden nog altijd voor 75.000 doden per jaar. Dit komt door aantasting van andere lichaamsdelen, zoals de lever, longen en buikorganen.
- Honden: Een verrassende vierde plek wordt ingenomen door de hond. Jaarlijks sterven er wereldwijd gemiddeld 59.000 mensen aan rabiës, als gevolg van een hondenbeet. Rabiës is ook bekend als hondsdolheid. België is overigens pas sinds 2001 vrij van hondsdolheid.
- Roofwants: Een insectenbeet van deze roofwants kan ervoor zorgen dat de parasiet Trypanosoma cruzi in je lichaam terechtkomt, waardoor je de ziekte van Chagas krijgt. Hier veroorzaakt de parasiet schade aan je hart, de dikke darm en de slokdarm. Jaarlijks overlijden zo’n 10.000 mensen aan de ziekte van Chagas. De slachtoffers vallen vooral in Midden- en Zuid-Amerika, evenals in het zuiden van Amerika.
- De schorpioen: Er leven wereldwijd zo’n 30 verschillende soorten schorpioenen die dodelijk kunnen steken. Elk jaar sterven er rond de 3000 mensen aan de steek van een giftige schorpioen. In Europa komen gelukkig geen dodelijke schorpioenen voor.
- Krokodil: Nog een dier dat we niet terugzien in de Maas of de Schelde; de krokodil. In Afrika sterven gemiddeld 1000 mensen per jaar door een krokodillenbeet.
- Olifant: In gebieden waar mensen veel buiten werken en voeding verbouwen in een gebied waar ook olifanten leven, vallen zo’n 600 doden per jaar. Met name in India en Afrika zijn de sterftecijfers het hoogst.
- Nijlpaard: Vergis je niet in deze koddig uitziende dieren. Ze dulden namelijk geen indringers in hun territorium en doden hierdoor wel 500 mensen per jaar die per ongeluk te dichtbij komen. Je kunt proberen weg te rennen, maar een nijlpaard bereikt snelheden van 30 kilometer per uur. Ook hier komen de sterfgevallen voor op het Afrikaanse continent.
- Leeuwen: De leeuw staat helemaal onderaan in de top 10. Met 250 doden per jaar wil je deze koning van de jungle niet in je eentje tegenkomen. De meeste doden vallen in game reserves, waar mensen alleen gaan wandelen op tijden dat dit verboden is. Ook boeren kunnen de dupe zijn, omdat er verbouwd wordt in het leefgebied van de leeuw.
Als je dit zo leest, zijn die spinnen, slangen en haaien dus helemaal niet zo eng als wij allemaal denken. Wil je graag meer weten over gevaarlijke dieren? Informeer dan eens bij een huisdierspecialist. Die vind je door je postcode in te vullen op de startpagina van deze website.