Wanneer mogen kittens het nest verlaten?

28 juli 2025 · door Tara

Kittens zijn superschattige dieren om mee te spelen en naar te kijken. Ze zijn nog lekker onhandig, pluizig en enorm aaibaar. Het liefst haal je ze dan ook zo jong mogelijk in huis. Maar een jong katje uit een nestje kittens weghalen mag niet zomaar en is aan wettelijke regels gebonden. Wanneer mogen kittens eigenlijk het nest verlaten en waarom is dat zo? Je leest het in deze blog.

Een kitten ophalen uit een nestje

Je ziet het regelmatig voorbij komen: advertenties met pasgeboren kittens om af te halen. Begrijpelijk, want de meeste mensen zitten niet direct te wachten op uitbreiding van 5 of 6 katten extra als huisgenootjes. Alleen die kittens hebben juist wanneer ze jong zijn hun moeder en nestgenootjes nog keihard nodig. Zelfstandig kunnen eten en hun behoeftes in de kattenbak deponeren, zijn geen goede criteria om een kitten uit een nest te halen. Om duidelijkheid te verschaffen over de juiste leeftijd waarop een kitten van zijn moeder en nestgenootjes gescheiden mag worden, heeft de overheid hier een wet voor opgesteld.

Wanneer mogen kittens het nest verlaten?

Wanneer mag een kitten dan wel weg bij zijn moeder? Een kat moet in elk geval gechipt en gecastreerd zijn voordat hij het huis uit mag. Daarnaast krijg je te maken met een minimumleeftijd. In Vlaanderen mogen kittens weg wanneer ze 12 weken oud zijn. In Brussel is de minimumleeftijd 13 weken en in Wallonië slechts 7 weken. Deze wetgeving heeft te maken met de verschillende fases van de ontwikkeling die kittens doorlopen gedurende de eerste weken van hun leven. Die fases zien er als volgt uit:

  • De eerste 2 weken: De kittens worden met gesloten ogen en oren geboren. Ze zijn volkomen afhankelijk van hun moeder en vinden de tepels om melk te drinken met behulp van hun neus.
  • Week 3 en 4: De oogjes en oren gaan open en tandjes komen door. De kittens beginnen met spelen en gaan zichzelf wassen.
  • Week 5 en 6: Nu gaan de kittens verder het nest uit op verkenning. Ze kunnen al op stoelen en banken klimmen en springen vanaf niet al te hoge spullen naar beneden. De moeder gaat nu langzaamaan prooidieren voor de kittens meebrengen om ze te leren eten.
  • Week 7 en 8: De meeste kittens kunnen nu al zelfstandig eten en begrijpen dat ze hun behoefte op de kattenbak moeten doen. 

De eerste 2 en 8 weken van het leven van een kitten noem je de 1e socialisatieperiode. Tijdens deze weken leren ze het meest van alle nieuwe prikkels waarmee ze voor het eerst in aanraking komen. Bijvoorbeeld het optillen en aanraken door mensenhanden. Ook ontdekken ze dat soortgenootjes en andere dieren veilig zijn en leren ze allerlei nieuwe geluiden kennen, zoals de stofzuiger, de televisie en voorbijrijdende auto’s.

In Wallonië mag een kitten volgens de wet al vanaf de 7e week het nest verlaten. Maar wat gebeurt er dan? Dan mist een kitten de complete 2e socialisatieperiode, die plaatsvindt tussen de 9 en 16 weken. Juist dan leert een kitten van zijn soortgenootjes hoe je hoort te spelen met andere dieren en mensen. Sla je deze periode over? Dan is er een dikke kans dat je een kat in huis haalt die veel uithaalt en bijt. Niet omdat hij vals is, maar simpelweg omdat hij nooit geleerd heeft dat het anders moet.

Heb je ook plannen om een kitten in huis te halen? Ga dan eens langs bij een huisdierspecialist in de buurt en laat je van tevoren goed informeren over de juiste verzorging. Je vindt de dichtstbijzijnde professional door je postcode in te toetsen op de startpagina van deze website.

Kat