Wat is een holistische dierenarts?

28 februari 2025 · door Tara

Wanneer je met je dier naar de dierenarts gaat, kun je kiezen uit een reguliere dierenarts, een dierenarts-specialist of een holistische dierenarts. Wat is een holistische dierenarts eigenlijk? Bij een holistische dierenarts ontvangt je huisdier niet alleen diergeneeskundige zorg, maar wordt er ook gebruikgemaakt van complementaire therapie. In deze blog vertellen we je meer over holistische diergeneeskunde voor je huisdier.

Wat is een holistische dierenarts?

Het woord holistisch is afgeleid van het Griekse woord ‘holos’, dat ‘geheel’ betekent. Dit is dan ook de kern van holistische diergeneeskunde. In de westerse diergeneeskunde gaat de dierenarts aan de hand van de klachten op zoek naar de oorzaak en gaat vervolgens met chemische medicijnen aan de slag om de symptomen te elimineren. Een holistische dierenarts kijkt niet alleen naar het klachtenbeeld, maar ook naar de algemene gezondheid en het welzijn van het dier. Hierbij wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar de voeding, de leefomgeving en verzorging. 

Hoe werkt een holistische dierenarts?

Bij een holistische behandeling wordt gebruikgemaakt van complementaire therapieën, ook wel alternatieve geneeswijzen genoemd. Wanneer je denkt dat een holistische dierenarts hierdoor aan kwakzalverij doet, heb je het mis. Al in 2003 publiceerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een rapport met daarin 31 aandoeningen waarbij een alternatieve therapie zoals acupunctuur effectief kan worden ingezet. We zetten enkele complementaire therapievormen op een rij:

  • Acupunctuur: Bij acupunctuur worden er dunne naalden op bepaalde acupunctuurpunten in het lichaam geplaatst, die corresponderen met meridianen. Uitgangspunt hiermee is het zelfherstellend vermogen van het lichaam te activeren. Acupunctuur is bewezen effectief bij onder andere rugpijn, artrose, tandpijn en postoperatieve pijn.
  • Homeopathie: In de homeopathie wordt gebruikgemaakt van medicijnen op basis van plantaardige, minerale en dierlijke grondstoffen in verdunde vorm. Dit wordt vooral toegepast bij terugkerende en chronische aandoeningen.
  • Fytotherapie: Deze therapie is ook bekend als kruidentherapie. De medicatie bestaat uit tincturen en voedingssupplementen op plantaardige basis die in poeder-, pil- en druppelvorm worden toegediend.
  • Manuele therapie: Gericht op het verbeteren van de lichaamshouding, beweging en de werking van de gewrichten. Dit gebeurt door het lichaam in verschillende houdingen te draaien of te leggen en vervolgens druk uit te voeren. Naast manuele therapie zijn hier ook een aantal varianten op die kunnen worden toegepast, zoals: chiropractie, hydrotherapie in een zwembad en osteopathie.

Elke holistische dierenarts zal overigens zijn eigen voorkeur hebben voor complementaire therapieën. Niet elke dierenarts past elke therapie ook daadwerkelijk toe. Wat het inzetten van kruiden- en plantenextracten betreft: doe dit enkel onder begeleiding van een professional. Sommige plantensoorten zijn namelijk schadelijk voor de ene diersoort, maar helend voor de ander.

De holistische dierenarts in België

Vind je het belangrijk dat jouw dier een acupunctuurbehandeling ondergaat, of homeopathische middelen krijgt? Dan zul je wel specifiek op zoek moeten naar een holistische dierenarts die beide therapieën inzet. Op de website van de vereniging van complementair werkende dierenartsen vind je een overzicht van aangesloten dierenartsen. De kosten van een holistische dierenarts zijn vergelijkbaar met die van een reguliere dierenarts.

Wil je weten of er een holistische dierenarts in jouw buurt zit? Toets dan je postcode in op de startpagina van deze website en vind de dichtstbijzijnde professional.

Info