Hoe kun je oormijt bij de kat behandelen?

14 augustus 2023 · door Tara

Heb je ook een kat als huisdier? Dan let je natuurlijk goed op de gezondheid van je lieve kat. Ondanks preventieve inentingen, gezonde voeding en dagelijks vers water, kan het toch gebeuren dat je kat last krijgt van parasieten. Vlooien, teken, wormen en oormijten zijn namelijk de meest voorkomende beestjes bij honden en katten. Op zich niet ernstig, maar je moet ze wel bestrijden. In dit artikel bekijken we specifiek hoe je oormijt bij je kat kunt behandelen. 

Wat is oormijt precies?

Klinkt best vies “mijten” in de oren van je kat en dat is het ook. Ze veroorzaken jeuk, maken de hele dag lawaai in de oren van je kat én je kat kan er ook nog eens een pijnlijke oorinfectie van krijgen. De wetenschappelijke naam voor de oormijt is otodectes cynotis. Een kleine, spinachtige, mijt die zich voedt met oorsmeer, weefselvocht en huidschilfers. De mijten leven in de gehoorgang en door de irritatie, wordt er extra oorsmeer in de gehoorgang aangemaakt. Dat biedt juist nog meer voeding voor de mijten, die zich in slechts drie weken tijd voortplanten en vermeerderen.

Oormijt bij de kat herkennen

Heeft je kat oormijten, dan zul je dit gemakkelijk opmerken. Het zal je namelijk opvallen dat je kat ander gedrag vertoont. De volgende symptomen vallen het meeste op:

  • Krabben: Door de jeuk in de gehoorgang gaat je kat veel krabben aan de buitenkant en binnenkant van zijn oren.
  • Schudden met kop: Je kat zal zijn kop scheef gaan houden en veel heen en weer schudden om dat vervelende geluid en die jeuk uit zijn oren te schudden.
  • Stank: Door de mijten en het krabben, in combinatie met de overmatige productie van oorsmeer, kan er een bacteriële oorinfectie ontstaan.

Let op; sommige katten laten weinig gedragsveranderingen zien. Om oormijt te constateren moet je dus altijd eventjes langs de dierenarts. Met een oorkijker kunnen de mijten worden gezien. Door een klein beetje oorsmeer af te nemen, kun je de mijten ook zien bewegen onder de microscoop.

Oormijt van je kat behandelen

Beginnende oormijt bij de kat is goed behandelbaar met een pipetje in de nek. Na ongeveer drie weken is de oormijt verdwenen en moet je de behandeling herhalen. Pak je de behandeling niet op? Dan kan je kat last krijgen van een groter probleem, met chronische oorontsteking tot gevolg. Hardnekkige oormijt bij de kat is lastiger op te lossen en kost meer tijd. In meer ernstige gevallen, kan de dierenarts ook een oorzalf adviseren. Omdat oormijten hartstikke besmettelijk zijn voor de andere huisdieren, moet je al je huisdieren behandelen. Er is geen enkel geval bekend waarbij oormijten bij de kat besmettelijk bleken voor de mens.

Kosten behandeling oormijt kat

De pipetjes voor jonge katten kosten tussen de € 10,30 tot € 11,50 per stuk en worden per drie stuks in een verpakking verkocht. Pipetten voor volwassen katten kosten rond de € 13,- tot € 15,- per stuk en worden ook per drie stuks verkocht. Dit middel is enkel verkrijgbaar bij de dierenarts. De oormijt van je kat zelf behandelen met verdunde azijn of de oormijt van je kat natuurlijk behandelen met kokosolie of andere middelen valt af te raden. Je kunt door deze doe-het-zelf middeltjes zelfs de oren van je katten beschadigen. Bovendien kun je zonder dierenarts nooit met 100% zekerheid vaststellen of je kat enkel oormijten heeft of ook een infectie. 

Wil je meer informatie over de behandeling van oormijten bij katten? Neem dan contact op met de dichtstbijzijnde dierenarts die je kunt vinden via de listings op deze website.

Kat