De poezenpil als anticonceptiemiddel voor je kat

16 maart 2023 · door Tara

Heb je ook een poes in huis en is je kat niet gesteriliseerd? Dan loop je het risico op een ongewenst nestje kittens. Castratie is een optie, maar je kunt ook kiezen voor de poezenpil. De kattenpil wordt door dierenartsen liever niet ingezet voor langdurig gebruik, vanwege de vele negatieve bijwerkingen. In dit artikel lees je meer over de werking van de poezenpil.

Hoe werkt de poezenpil?

De kattenpil voorkomt een zwangerschap bij poezen. Het verschil met de pil voor vrouwen; is dat een kattenpil geen progesteron bevat als werkzame stof, maar megestrolacetaat. Dit stofje beïnvloedt de hypofyse en de afgifte van de FSH en LH-hormonen. Omdat de geslachtsklier stimulerende hormonen worden onderdrukt, werkt de poezenpil ook tegen krolsheid. Je geeft de pil één keer week via het bekje.  Hoe snel werkt de poezenpil? In principe is je kat binnen een dag beschermd, maar om hier zeker van te zijn kun je dit het beste met je dierenarts bespreken. De poezenpil toedienen kan vanaf welke leeftijd? Vanaf zes maanden is de kat oud genoeg voor de pil.

Waarom geen kattenpil?

\Wil je dat jouw poes op een door jou gekozen, of later, moment een nestje krijgt; dan is de poezenpil een optie. Ook wanneer je nog eventjes moet sparen voor een sterilisatie of wanneer je kat om gezondheidsredenen nog niet gesteriliseerd kan worden, biedt de pil uitkomst. Toch wordt de kattenpil voor langdurig gebruik afgeraden. Dit komt omdat de poezenpil veel nadelen kent:

  • Cysten: Met de pil kunnen zich cysten op de eierstokken vormen. Cystes zijn blaasjes die met vocht gevuld zijn en heel groot kunnen worden. Het vocht bevat een geslachtshormoon, waardoor de poes continu krols kan zijn. Die “bollen” kunnen ook ruimte innemen in de buikholte.
  • Baarmoederontsteking: Bij een baarmoederontsteking wordt het baarmoederslijmvlies geïnfecteerd door bacteriën. De kat wordt sloom, gaat minder eten, krijgt koorts en scheidt bruin geel vocht uit. Een poes met een baarmoederontsteking kan binnen enkele uren verslechteren en dood gaan.
  • Baarmoedertumoren: Door het regelmatig toedienen van de pil, wordt het slijmvlies in de baarmoeder verdikt. Wanneer de verdikking blijvend is, kunnen er kwaadaardige tumoren gevormd worden in de baarmoeder, die operatief verwijderd moeten worden.
  • Melkkliertumoren: Bij melkkliertumoren ontstaan eerst kleine bultjes in het melkklierweefsel. De bultjes worden groter en zijn in 80% tot 90% van de gevallen kwaadaardig. Bij een ontstoken tumor zie je uitvloeiing bij de tepels. De melkklieren moeten chirurgisch verwijderd worden.
  • Diabetes: Door de poezenpil, krijgt de kat een verhoogde eetlust. Hierdoor kan overgewicht ontstaan, met diabetes als gevolg. De kat zal de rest van zijn leven, dagelijks, insuline-injecties moeten ontvangen.

Een ander gevaar schuilt in het feit dat je de poezenpil online kunt bestellen. Maar een poezenpil na een bevalling bijvoorbeeld, zorgt er voor dat de kittens via de moedermelk ook hormonen binnenkrijgen. Ook krolse katten mag je de pil niet geven. Bovendien kan je poes de pil uitbraken, zonder dat je het ziet en kan het een hels karwei zijn om wekelijks een pil toe te dienen.

Voordat je lukraak een poezenpil online bestelt en deze aan je kat geeft; doe je er verstandig aan met een professional te overleggen. Zo kun je samen bespreken wat de beste optie is voor jouw huisdier. Je vindt de dichtstbijzijnde dierenarts via de listings op deze website.

Kat