Wat eet een konijn?

31 juli 2023 · door Tara

Overweeg je om voor konijnen als huisdier te kiezen? Dan is het wel belangrijk je van tevoren goed te informeren over de dagelijkse verzorging en het beste voer. Een konijn is een herbivoor. Dit betekent dat ze leven van plantaardige voeding. Toch zijn er best wel wat groenten die de gezondheid van je konijn in gevaar kunnen brengen. Wat eet een konijn het best? Lees er alles over in dit artikel.

Wat eet een konijn?

Hooi is het hoofdingrediënt van konijnen voer. Een goede kwaliteit hooi, helpt het konijn bij het afslijten van de tanden en houdt het maag-darmstelsel in balans. Konijnen hebben een ander calcium metabolisme dan andere zoogdieren. Ze zijn veel beter in staat om calcium uit voeding te halen, waardoor het calciumgehalte in het bloed heel hoog kan worden. Daarom is het gezonder om Timothy hooi te geven, dan hooi gemaakt van alfalfa. Timothy hooi heeft namelijk een hoog vezelgehalte en een lager calciumgehalte. Daarnaast vul je het hooi aan met vers water, een klein beetje droog konijnenvoer en eventueel wat verse groenten.

Wat mag een konijn eten?

Het lijkt een beetje saai om je konijn alleen maar hooi en water te geven, maar het is van levensbelang om je konijnen geen vers gras of allemaal sappige groenten en fruit te geven. Je konijn kan hier hartstikke ziek van worden, omdat hij het niet goed kan verteren en zo onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Wat mogen konijn nu allemaal eten?

  • Groenten: Van groenten kun je maximaal 50-100 gram groenten per kilo lichaamsgewicht per dag aanbieden. Laat je konijn rustig wennen aan de groenten, anders krijgen ze last van diarree en gasvorming. Geschikte groenten zijn bijvoorbeeld: andijvie, courgette, spinazie, loof van wortels, paardenbloemblaadjes en witlof. Minimaal 3 verschillende groenten per dag is perfect. Geef vooral geen: prei, ui, bieslook, bonen, erwten, kool, spruitjes, nat gras, knoflook, aardappelschillen en mais. Je konijn wordt hier doodziek van.
  • Fruit: Konijnen zijn dol op fruit en zien het als een snoepje. Maar fruit bevat veel suiker, wat voor diarree en gasvorming zorgt. Ook fruit moet je langzaam opbouwen en vooral met mate geven. Een schijfje appel, aardbei, stukje meloen, peer of kiwi, is prima op zijn tijd, maar liever niet elke dag.
  • Biks: Dit zijn speciale droge brokjes voor konijnen. Koop bij voorkeur geen gemengde biks, omdat je konijn dan het “lekkers”, zoals de zaden, noten en pitten, uit het mengvoer pikt en minder hooi gaat eten. Wat zit er precies in dit konijnenvoer? Dat zijn alle belangrijke vitaminen en mineralen die een konijn nodig heeft, aangevuld met ruwe vezels. Koop biks met een vezelgehalte van minimaal 15%, maximaal 3% vetten en maximaal 12% eiwitten. Controleer ook dat het calciumgehalte onder de 1% zit.

Wat eet een konijn nu gemiddeld per dag? Samengevat is dat onbeperkt hooi van goede kwaliteit, 20 gram biks per kilo lichaamsgewicht en 50-100 gram groenten per kilo lichaamsgewicht. Wil je ook kruiden toevoegen aan het dagelijks dieet? Overleg dan altijd eventjes met je dierenarts wanneer je konijn medicijnen krijgt. Sommige kruiden gaan namelijk niet goed samen met medicatie. Voor meer informatie over kwalitatief voer voor je konijn, ga je langs bij een specialist in de buurt die je vindt via de listings op deze website.

Konijn