Hoe slapen vissen eigenlijk?

06 mei 2024 · door Tara

Heb je thuis een aquarium? Dan zie je daar vast veel beweging in. Een vis zie je eigenlijk nooit echt slapen. Maar toch slapen vissen ook. Het slaapgedrag van vissen ziet er alleen iets anders uit dan het slaapgedrag van zoogdieren. Wanneer je weet hoe dit gedrag eruit ziet, zul je het de volgende keer ook kunnen herkennen. Hoe slapen vissen? Je leest er alles over in deze blog.

Alle verschillende vissoorten slapen

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar het slaapgedrag van vissen. Wat wetenschappers hierbij ontdekt hebben is dat vissen dezelfde hersengolven vertonen als mensen tijdens de REM-slaap. Net als bij zoogdieren, verandert ook bij vissen de hartslag, de spierspanning, de hersenactiviteit en oogbeweging. De reactie op prikkels van buitenaf neemt af, waardoor je een slapende vis ook makkelijker kunt aanraken. Een groot verschil met mensen is dat veel vissen geen oogleden hebben, hierdoor sluit een vis zijn ogen niet wanneer hij slaapt.

Hoe slapen vissen precies?

Hoe vissen slapen hangt af van het soort vis. Zowel de manier waarop ze slapen en het slaapritme, verschilt per vissoort. Ook de omgeving kan het slaappatroon, negatief of positief, beïnvloeden. Laten we eens kijken naar het slaapgedrag van de verschillende vissen:

  • Dag of nacht slapers: Wij mensen zijn ingesteld met een bioritme, waarbij we melatonine aanmaken wanneer het donker wordt. Wanneer slapen vissen? Ook vissen maken melatonine aan en afhankelijk van het soort vis, bevordert dit de slaapfase overdag of ‘s avonds. Guppys bijvoorbeeld zijn vissen die meer overdag slapen, terwijl plecos en zebravissen juist ‘s nachts slapen.
  • Licht en donker: Vissen die van nature in grotten leven, slapen minder dan vissen die dichter bij het oppervlak leven. Ook vissoorten die van nature in grote scholen rondzwemmen, slapen minder. Dit komt doordat grotbewoners en schoolzwemmers minder prikkels te verwerken hebben. De meeste vissen zullen, wanneer ze gaan slapen, verder naar de bodem zakken en daarmee het donker opzoeken.

Hoe slapen vissen dan in een aquarium? Een vis in een aquarium gaat lager zwemmen en de bewegingen worden een stuk trager. Ook zal de vis bijna niet, of traag, reageren wanneer je bijvoorbeeld zijn staart aanraakt.

Waar slapen vissen?

Waar vissen slapen, hangt ook af van het soort vis. Een haai blijft altijd zwemmen tijdens de rustperiode, ook wel sluimerperiode genoemd. Dit komt doordat hij moet blijven ademen via zijn kieuwen. Modderkruipers en de clownbotia verschuilen zich het liefst onder een decorstuk in je aquarium, omdat ze zich in de natuur ook onder stenen verschuilen. Papegaaivissen daarentegen slapen juist weer liever in het zand. Hoe lang slapen vissen? Een slapende vis is in stand-by modus en paraat om bij elke schok of verandering weer actief te worden. Ze zullen in deze modus blijven zo lang het donker is, of zodra het licht wordt (afhankelijk van de vissoort).

Zoals je ziet, heeft elke vis zijn eigen slaapgewoonten en gebruiken. Wanneer je een aquarium samenstelt, is het dus belangrijk hier rekening mee te houden, zodat je vis ook tot rust kan komen. Wil je advies over het inrichten van een aquarium? Schakel dan hulp in van een professional die je kunt vinden via de listings op deze website.

Vis