Hoe oud wordt een goudvis?

16 oktober 2023 · door Tara

Ben je van plan een goudvis als huisdier aan te schaffen? Dan wil je van tevoren natuurlijk alles weten over de beste verzorging en voeding voor je nieuwe vis. Ook is het belangrijk van tevoren te weten wat de gemiddelde levensverwachting is van goudvissen en of er verschil zit tussen een goudvis in een vijver of in een kom. In dit artikel geven we antwoord op de vraag: “Hoe oud wordt een goudvis” en vertellen we je meer over een goede verzorging.

Hoe oud wordt een goudvis gemiddeld?

De leeftijd van een goudvis valt of staat met de juiste verzorging. In het wild kunnen goudvissen zomaar tot zo’n 40 jaar oud worden. Het antwoord op de vraag “Hoe lang leeft een goudvis” is in gevangenschap helaas teleurstellend. Hiervoor moeten we de vraag eerst opsplitsen in de vragen: “Hoe lang leeft een goudvis in een kom?” en de vraag “Hoe oud wordt een goudvis in een vijver?”. In een vijver kan een goudvis tussen de 15 en 20 jaar oud worden, terwijl een goudvis in een kom sterft op een gemiddelde leeftijd van 6 maanden tot een jaar.

Ideale leefomstandigheden goudvis

Zoals je ziet zijn de verschillen in leeftijd enorm. Dit heeft alles te maken met het idee dat een goudvis wel kan overleven in een glazen kom met kraanwater. Maar jouw goudvis heeft echt wel meer nodig om te overleven. Zonder filter, voldoende zuurstof en voldoende ruimte, sterft de vis al snel door stress en slechte leefomstandigheden. We zetten een aantal tips voor je op een rij:

  • Water: Als koudwatervis, kun je een goudvis niet aan een aquarium met tropische vissen toevoegen. Daarnaast heeft een goudvis veel ruimte nodig. Gemiddeld moet je rekenen op 50 liter per goudvis. Wanneer je minimaal twee goudvissen samen in een aquarium houdt, heb je dus al snel een aquarium van een meter breed in huis.
  • Aantal: Goudvissen zijn groepsdieren en leven dan ook graag met elkaar samen. Een goudvis in zijn eentje in een kom zal dan ook stress ervaren, wat niet ten gunste komt van zijn leeftijd. Zet er minimaal drie, maar het liefst meer bij elkaar.
  • Voeding: Wat eet een goudvis nu eigenlijk? In de natuur eten goudvissen zowel insecten als planten. Dit kun je in de vijver of het aquarium nabootsen door bijvoorbeeld watervlooien, larven en kleine wormen toe te voegen. Geef daarnaast speciale goudvisvlokken en de maaltijd is compleet. 

Let wel op met voeren. Goudvissen kunnen zich dood eten door teveel te eten. Daarom kun je het beste een hoeveelheid geven die de vis binnen drie minuten kan opeten. Één keer per dag voeren is voldoende, maar je kunt er ook voor kiezen om de vaste hoeveelheid te verdelen over 3 voermomenten. Hoe lang kan een goudvis zonder eten? In een vijver valt veel eten te vinden, maar in een vissenkom niet. Maximaal drie dagen geen eten geven kan, maar is voor je vis geen pretje.


Wil je meer informatie over het houden van goudvissen? Ga dan eens langs bij een dierenarts in je buurt. Een specialist kan je meer vertellen over afwijkend gedrag, zodat je aandoeningen sneller herkent. Je vindt de dichtstbijzijnde professional via de listings op deze website.

Vis