Hoe oud wordt een kat?

17 juni 2024 · door Tara

Wanneer je met een kat in huis gaat wonen, hoop je natuurlijk dat hij zo lang mogelijk bij je blijft. Maar niet elke kat is een lang leven beschoren. Sommige raskatten bijvoorbeeld hebben een grotere aanleg geboren te worden met erfelijke aandoeningen. Wil je weten hoe oud katten gemiddeld worden? In dit artikel geven we antwoord op de vraag: “Hoe oud wordt een kat?”

Verschillen in gemiddelde leeftijd

De gemiddelde leeftijd van een kat kan flink uiteen lopen. Een kat die nooit buiten komt kan een hogere leeftijd bereiken dan een kat die wel naar buiten gaat, bijvoorbeeld. Ook hebben de bekende huis-tuin-en-keukenkatten een grotere kans om een hogere leeftijd te bereiken dan raskatten. Vrouwtjes hebben een hogere levensverwachting dan mannetjes. Daarnaast is er onderscheid tussen katten die een eigenaar hebben en zwerfkatten. Omdat deze blog over huisdieren gaat, kunnen we de vraag dus beter veranderen in: “Hoe oud wordt een kat als huisdier?”

Hoe oud wordt een kat?

Hoe oud wordt een kat, die als huisdier gehouden wordt, gemiddeld? In Engeland deed het Royal Veterinary College een onderzoek bij 90 dierenartspraktijken. Daar kwamen de volgende resultaten uit naar voren:

  • Europese korthaar: De Europese korthaar wordt vaak verward met de huiskat. Maar een Europese korthaar is toch echt speciaal gefokt en komt dan ook met een stamboom. Hoe oud wordt een Europese korthaar kat? Gemiddeld bereiken ze de leeftijd van 9 tot 14 jaar.
  • Perzische kat: De gemiddelde leeftijd van de Perzische kat ligt tussen de 12 en 15 jaar oud. Omdat Perzen gefokt worden met een te korte snuit, ontstaan er veel problemen aan de luchtwegen, ogen en het gebit.
  • Ragdoll kat: Ragdolls lopen een verhoogd risico om geboren te worden met hypertrofische cardiomyopathie en polycystic kidney disease. Hypertrofische cardiomyopathie veroorzaakt een verdikking van de hartspier en polycystic kidney disease zorgt voor chronisch nierfalen. De leeftijd van een ragdoll kat ligt tussen de 12 en 15 jaar.
  • Britse korthaar: Ook Britse kortharen worden met een te korte snuit gefokt. Naast luchtwegproblemen, aandoeningen aan de ogen en het gebit, hebben Britse kortharen aanleg voor de hartaandoening hypertrofische cardiomyopathie. Daarnaast komen patella luxaties (losse knieschijven) en heupproblemen vaker voor bij dit ras. Hoe oud wordt een Britse korthaar gemiddeld? De verwachte leeftijd ligt tussen de 10 en 14 jaar oud.

Katten die niet gefokt worden en zonder stamboom door het leven gaan, hebben een gemiddelde levensverwachting van 14 jaar. Maar veel katten worden tegenwoordig met de juiste verzorging een stuk ouder. Zo is het de oudste kat ter wereld zelfs gelukt om de leeftijd van 38 jaar en 3 dagen te bereiken!

Een goede verzorging helpt

Wil je ook je best doen om jouw kat een gezond en lang leven te bezorgen? Ga dan jaarlijks langs de dierenarts voor een check. Ook als je kat niets mankeert. Hierdoor worden onderliggende kwalen bijtijds ontdekt en kun je er nog wat aan doen. Vaccineren helpt bij het tegengaan van diverse ziektes en een gezonde voeding draagt bij aan een goede weerstand. Wil je meer informatie over de beste verzorging voor je kat? Ga dan eens in gesprek met een dierenarts in de buurt, die je kunt vinden via de listings op deze website.

Kat