Welk geluid maakt een egel?

29 februari 2024 · door Tara

Overkomt het jou ook weleens dat je buiten in de tuin vreemde geluiden hoort? Je bent niet de enige. In en om de tuin leven heel veel dieren. Vooral in gebieden buiten de stad kom je niet alleen vogels en insecten tegen, maar ook konijnen en egels. Zo kan het zomaar gebeuren dat je een egel geluid hoort, maar niet weet dat dit een egel is. Het geluid dat de egel produceert, hangt af van de leeftijd en situatie. In deze blog geven we antwoord op de vraag: “Welk geluid maakt een egel?”

Het geluid van een egel

Dat egels ook geluiden maken is voor veel mensen nieuw. We zien ze niet heel vaak en als we ze soms zien scharrelen, hoor je alleen maar wat blaadjes ritselen. Een egel die geluid maakt is afwijkend, maar waarom doet hij dat dan? Jonge egels kunnen geluiden maken om aan te geven dat ze honger hebben of in nood zijn, maar ook wanneer ze content zijn. Ook egels met pijn, geven dit aan door geluid te maken. Het meest gehoorde geluid is een mannetjes egel die tijdens de paartijd op zoek is naar een vrouwtje. Zo hebben alle geluiden dus een andere functie.

Welk geluid maakt een egel?

Egels zijn van nature in de avond en vroege ochtend actief, om overdag lekker te slapen. Hierdoor is er een verschil in het geluid van een egel overdag en het geluid van een egel die je in de nacht tegenkomt. Egels die je overdag ziet, zijn bijna altijd ziek of in nood en zullen dus ook andere geluiden produceren. We zetten een aantal geluiden voor je op een rij:

  • Fluiten: Jonge egeltjes in het nest, maken fluitende geluidjes wanneer ze blij zijn en melk drinken bij de moeder egel. Waar katten spinnen, gaan baby egeltjes tsjilpen.
    Piepen: Een jonge egel die zijn moeder kwijt is en angstig is, gaat hard piepen.
  • Kwaken: Iets oudere egels in pijn of nood, maken een soort kwakend geluid dat lijkt op het kwaken van een eend.
  • Hissen: Een egel die geïrriteerd is, omdat hij bijvoorbeeld gestoord wordt in zijn nest, gaat hard sissen en klinkt een beetje als een sissende slang.
  • Hijgen: Een luid hijgende egel geeft aan dat hij wil dat je uit de buurt blijft. Dit doen ze niet alleen bij mensen, maar ook onderling. Het geeft aan dat ze zich onprettig voelen met een vreemde in de buurt.
  • Krijsen: Krijsen doen egels alleen wanneer ze in nood zijn en pijn lijden. Ook wanneer je een egel naar de dierenarts brengt heb je kans dat hij zal gaan krijsen uit doodsangst. 

Zie je overdag een egel? Dan is er dus iets aan de hand. Een nachtdier laat zich niet overdag zien en al helemaal niet open en bloot aan mensen. Egels zijn beschermde dieren, je brengt een egel dan ook het liefst direct naar een dierenarts in de buurt of een egelopvangadres. Wil je meer informatie over egels of weet je niet wat je moet doen? Bel dan met de dichtstbijzijnde dierenarts die je kunt vinden via de listings op deze website.

Egel