Wat eet een hamster?

25 maart 2024 · door Tara

Wist je dat er wereldwijd tot wel 20 verschillende hamstersoorten bestaan? Ze leven in het wild nog mondjesmaat in Europa, maar ook in Rusland en Azië komen hamsters voor. Met zulke uiteenlopende leefgebieden, zou je denken dat de voeding van hamsters ook afhangt van het land van herkomst. Toch is dit niet het geval. In deze blog geven we antwoord op de vraag: “Wat eet een hamster?”

Natuurlijke omgeving van hamsters

Ondanks dat hamsters met uitsterven bedreigd zijn, kun je ze toch nog mondjesmaat tegenkomen in de natuur. Vooral op landbouwvelden, in weidegebieden en in steppegebieden, voelen ze zich thuis. Dit komt doordat een hamster een omnivoor is en juist die omgeving het eten biedt dat ze nodig hebben. Hamsters eten zowel dierlijke als plantaardige voeding. De dierlijke eiwitten halen ze in de natuur, met name, uit insecten en wormen. Terwijl zaden, grassen, wortels en fruit gebruikt worden als plantaardige voeding.

Wat eet een hamster?

Hamster voeding moet dus in elk geval heel gevarieerd zijn. Maar dat betekent niet dat je alles wat in de koelkast ligt als voer voor je hamster moet zien. Er zijn namelijk ook producten die gevaarlijk zijn voor hamsters. Wat mogen hamsters allemaal wel eten?

  • Hamsterbrokken: Om te zorgen dat jouw hamster een uitgebalanceerde voeding ontvangt, kun je het beste kant-en-klare brokjes geven. Deze hamsterbrokken zijn afgestemd op de natuurlijke behoefte van het dier. Je kunt hierbij  kiezen voor complete voeding of een mix, ook wel muesli genoemd. Een mix bevat ook zaden en noten die hamsters extra lekker vinden. Het gevaar met mixvoer is alleen dat jouw hamster de lekkerste zaadjes en nootjes er uitpikt en het krachtvoer laat staan.
  • Groenten: Hamsters zijn gek op verse groenten. Wil je ze extra verwennen? Geef ze dan altijd onbewerkte groenten zoals broccoli, witlof, paprika, spinazie, maïs, courgette, wortels of andijvie bijvoorbeeld. Hou het wel bij 2 x per week, om diarree te voorkomen.
  • Fruit: Vers fruit dient ook als extraatje omdat fruit suikers bevat. Teveel suiker kan je hamster te dik maken, dus geef het met mate, bijvoorbeeld 1 x per week. Hierbij kun je denken aan fruitsoorten als appel, peer, banaan en druiven.
  • Insecten: Bij veel dierenzaken kun je meelwormen kopen; een delicatesse voor je hamster. Ook gedroogde sprinkhanen en zijderupsen kun je prima aan je hamster voeren.
  • Knagen: Omdat de tanden van hamsters hun hele leven lang blijven groeien, moet een hamster ook altijd kunnen knagen aan houtjes. Hierdoor slijten de tanden af. Hiervoor koop je wilgentakken, lindetakken of takken van de hazelnoot.

Wat mogen hamsters niet eten? Zuivel wordt niet goed verwerkt door de hamster maag en datzelfde geldt voor producten waar zout of suiker aan is toegevoegd. Geef je hamster dus geen snacks bestemd voor menselijke consumptie zoals chips, kaas, koek of gezouten nootjes. Ook smaakmakers zoals knoflook, ui en olijven zijn niet goed voor hamsters.

Heb je zelf een hamster thuis en ben je benieuwd wat je kunt doen om je hamster gezond te houden? Ga dan eens langs bij een dierenspecialist uit je buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde expert, via de listings op deze website.

Hamster