Hoe vaak moet je een hond ontwormen?

01 juli 2024 · door Tara

Of je nu een hond hebt die niet vaak buiten komt, of een hond die dagelijks buiten loopt; elke hond loopt de kans om parasieten op te lopen. Een van de meest voorkomende parasieten bij honden is de spoelworm, die in de darmen van je hond leeft. Omdat wormen de gezondheid van je huisdier ernstig kunnen aantasten, moet je je hond ontwormen. In deze blog bekijken we hoe vaak je de hond moet ontwormen.

Waarom moet je je hond ontwormen?

Ontworming van je hond is in eerste instantie noodzakelijk om je hond gezond te houden. Een hond met hartworm kan bijvoorbeeld hartfalen ontwikkelen, je hond kan problemen krijgen met zijn maag en darmstelsel en aandoeningen aan de longen ontwikkelen. Daarnaast kan je hond ook jouzelf en je gezinsleden besmetten. Dit gebeurt via de eitjes die in de vacht blijven plakken of door werken in de tuin, waar eitjes liggen. Heb je meerdere honden in huis? Dan kunnen je honden ook elkaar besmetten.

Symptomen van wormen bij je hond

Is je hond eenmaal besmet met wormen? Dan zul je daar in het begin niets van merken. Het kan zelfs soms wel maanden duren voordat je hond zichtbare symptomen heeft. Juist omdat wormen in het beginstadium niet worden opgemerkt, is het ontwormen zo belangrijk. Heeft je hond al eenmaal wormen, dan kunnen de volgende symptomen ontstaan:

  • Rijstkorrels: Bij een lintworm vind je op de slaapplek, in de ontlasting van je hond en bij het braken, witte langwerpige korrels die lijken op rijst.
  • Sleetje rijden: Lintwormen veroorzaken jeuk. Hierdoor gaat je hond met zijn achterwerk over de vloer schuiven.
  • Diarree: Je hond kan last krijgen van diarree en gewicht verliezen.
  • Bolle buik: Vooral puppy’s krijgen last van een opgeblazen buikje.
  • Hoesten: Je hond kan een droge hoest ontwikkelen.
  • Lusteloos: Het ziek zijn in combinatie met de aanwezige parasiet, zorgt voor vermoeidheid, slechte eetlust en lusteloosheid.

Ook al denk jij dat je hond geen wormen heeft, besef dan dat bijna elke hond wordt geboren met wormen. De puppy kan al in de baarmoeder besmet raken en besmetting vindt plaats door het drinken van moedermelk. Dit komt doordat de larven van spoelwormen bij zwangere teefjes in de baarmoeder en melkklieren terechtkomen.

Hoe vaak moet je je hond ontwormen?

Het advies is om volwassen honden elke 3 maanden te ontwormen, dus 4 x per jaar. Voor puppy’s geldt een advies van elke 2 weken, om vervolgens tussen de 2 en 6 maanden maandelijks te ontwormen. Asielhonden, jachthonden en honden die buiten gehouden worden, dienen elke maand ontwormd te worden. Er zijn verschillende middelen verkrijgbaar, zowel in pilvorm, in druppelvorm als in pastavorm. Bekende producten zijn: Milbactor hond, Milprazon hond, Milbemax en Drontal. Bij het ontwormen van de hond, hou je je aan het schema in de bijsluiter. Hoe lang werkt het ontwormen van de hond? Pillen en pasta’s werken slechts 2 dagen maximaal, waarbij druppels je hond tot wel 4 weken beschermen.

Het beste wat je kunt doen voordat je zelf een ontwormingsmiddel koopt, is eerst met een specialist overleggen welk product het geschiktst is voor jouw hond. Je vindt de dichtstbijzijnde professional via de listings op deze website.

Hond