Hoe oud wordt een papegaai?

11 januari 2024 · door Tara

Wereldwijd komen er zo’n 350 papegaaiensoorten voor. Papegaaien zijn populaire vogels vanwege hun mooi gekleurde veren en hoge intelligentievermogen. Het zijn dan ook geliefde vogels om als huisdier te houden. In België komen vooral de roodstaart papegaai en amazone papegaai veel tegen. Papegaaien kunnen heel oud worden, dat is wel iets om rekening mee te houden voordat je er aan begint. Hoe oud wordt een papegaai gemiddeld? Je leest er hier alles over.

Hoe oud wordt een papegaai?

Hoe beter de verzorging van een papegaai, hoe groter de kans dat hij heel oud wordt. Gemiddeld leven papegaaien tussen de 40 tot 75 jaar in gevangenschap. Dit betekent dat veel papegaaien zelfs hun eigenaar overleven. De kans om langer te leven in gevangenschap is groot, omdat er geen natuurlijke vijanden zijn. Maar door een onjuiste verzorging of te laat ingrijpen bij ziektes, sterven veel papegaaien in gevangenschap juist eerder. Het is dus hartstikke belangrijk dat je jezelf goed laat informeren hoe je jouw papegaai de beste verzorging biedt.

Verschillende leeftijden papegaaien

Naast een goede verzorging speelt het soort papegaai ook een rol bij de maximale leeftijd. Over het algemeen geldt, hoe groter de papegaai, hoe ouder hij kan worden. Daarnaast leven papegaaien die hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen veel langer dan papegaaien, waarbij niet voldaan wordt aan hun natuurlijke levensbehoeften. We zetten een aantal gemiddelde levensverwachtingen op een rij:

  • Hoe oud wordt een papegaai Ara?: Van de ara’s zijn de blauw-geel gekleurde de bekendste soort. In het wild levende ara’s bereiken gemiddeld de respectabele leeftijd van 60 jaar, terwijl ze in gevangenschap wel 80 jaar oud kunnen worden.
  • Hoe oud wordt een roodstaart papegaai?: In het wild levende grijze roodstaart papegaaien worden wel zo’n 80 jaar oud. Hoe oud wordt een grijze roodstaart papegaai in gevangenschap? Helaas is dat een stuk korter, namelijk zo’n 50 jaar.  Onvoldoende kennis over de behoeften van de roodstaart, zorgt voor vroegtijdige sterfte.
  • Hoe oud wordt een amazone papegaai?: Amazone papegaaien die we thuis houden zijn meestal herkenbaar aan hun groene verendek. In het tropische regenwoud worden ze wel 80 jaar oud, maar in gevangenschap gemiddeld 50 jaar.

Let er bij de aanschaf van je papegaai op dat deze over een ringetje om zijn poot beschikt. Zo weet je dat hij niet in het wild gevangen is en kun je ook de leeftijd aflezen. Jonge papegaaien hebben een meer donkere oogkleur dan oudere papegaaien en een dof verendek geeft ook aan dat het een jong dier betreft.

Zelf een papegaai aanschaffen

Papegaaien zijn intelligente dieren en hebben hierdoor ook een hoop uitdaging nodig. Je zult ze dus moeten voorzien van speelgoed wat je vernieuwt en afwisselt. Bovendien leven ze in groepen, waardoor het voor je dier beter is ze minstens met z’n tweetjes te huisvesten. In het wild slaapt een papegaai ongeveer 12 uur per dag. Je kunt je voorstellen dat een geschikt vogelverblijf van een ruim formaat, dus wel zo prettig is. De rest van de dag besteden ze aan het zoeken naar eten. Hiervoor gebruik je voerspeeltjes om ze te blijven uitdagen.

Wil je ook graag zo’n kleurrijke vogel in huis? Laat je van tevoren dan heel goed adviseren over de beste verzorging voor je huisdier. Ga eens praten met een huisdierspecialist in je buurt, die je vindt via de listings op deze website. 

Vogel